✓ Ülkemizde genellikle şubat başı ve mart ayı sonunda aktif
arıcılık sezonu başlamaktadır.
✓ Genellikle eylül
ayında tüm yörelerimizde bal hasat işlemleri yapılmaktadır.
Ancak bazı yörelerimizde yıl içerisinde birkaç kere bal hasat
işlemi yapılabilmektedir.
✓ İklim ve
coğrafyaya göre arıcılık faaliyetlerinin tarihleri
değişebilmektedir.
Yıllık Arıcılık Takvimi
|
|
Aylar |
Yapılacak İşlemler |
Ocak |
✓ Kovan uçuş deliklerinin temizlik ve havalandırması
yapılır. ✓ Arılar için yeterli besin yoksa takviye edilir. ✓ Kovanlar rahatsız edilmez. |
Şubat |
✓ Sıcak bölgelerde şubat ayı ortasında ilk kontroller
yapılır.
✓ Besleme ve ilaçlamaya başlanır. |
Mart |
✓ Arılar bazı bölgelerde dışarıya çıkacaklarından
kovan bakım işlerine başlanır. ✓ İlkbahar temizliği yapılır ve gerekli ilaçlar kullanılır. |
Nisan |
✓ Arıların temizliği ve bakım işleri devam eder. Ana
arısı olmayan kovanlara ana arı verilir. ✓ Zayıf kovanlara besleme amacıyla şerbet verilir. ✓ Çeşitli arı hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır. |
Mayıs |
✓ Kovanlarda bakım işlemleri devam eder. ✓ Oğul çalışmalarına başlanır. ✓ Çeşitli arı hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır. ✓ Bazı sıcak bölgelerde bal hasadına başlanır. |
Haziran |
✓ Bal ile dolmuş çerçeveler alınarak yeni boş çerçeveler
konulur. ✓ Bazı bölgelerde bal hasadı başlar. |
Temmuz |
✓ Kovanlar çiçeği bol yerlere nakledilir. ✓ Zayıf kovanların birleştirilir. ✓ Hastalık ve zararlılarla mücadele edilir. ✓ Bal hasadına devam edilir. |
Ağustos |
✓ Bal dolu çerçevelerde süzme yapılır. ✓ Kovanlar bitki varlığı zengin yerlere nakledilir. ✓ Bal hasadı devam eder. |
Eylül |
✓ Kovanlarda bakım işleri devam eder. ✓ Soğuk bölgelerde kovan ağızları daraltılır. ✓ Bal hasadı biten kovanlarda arı hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir. ✓ Soğuk başlayan bölgelerde kovanlarda kışlık yem durumları kontrol edilerek varsa eksikler tamamlanır. |
Ekim |
✓ Kovanlar kışlama alanlarına taşınırlar. ✓ Çeşitli arı hastalık ve zararlıları ile mücadele yapılır. ✓ Bal hasadı tamamen bitirilir. ✓ Boş petekler büyük mum güvesine karşı önlem alınarak saklanır. |
Kasım |
✓ Arılara yeterli besin bırakılarak ve her türlü olumsuz
çevre koşullarına karşı gerekli önlemler alınarak kışlamaya
sokulurlar. ✓ Hasat edilmiş ballar piyasaya sevk edilir. ✓ Kışlamaya alınan arılar rahatsız edilmez. |
Aralık |
✓ Kışlamaya alınan arılar rahatsız edilmez. ✓ İlkbahar çalışması için boş kovan temizliği gibi ön hazırlıklar yapılır. |