✓ Yeterli arıcılık
bilgisine sahip olması için arıcılık kitaplarını okuması
yanında aylık arıcılık dergilerini takip etmelidir.
✓ Bilimsel, teknik
ve karlı arıcılık yapabilmesi için gerekli olan kovan, ırk,
bölge, arılık yeri vs seçimi konusunda bilgili ve bilinçli
olmalıdır.
✓ Arıcılıkta
ortaya çıkan yenilikleri takip etmek ve uygulamak konusunda
araştırmacı ve girişimci olmalıdır.
✓ Arıcılık
sektöründe görev yapan tüm sektör paydaşları ile görüşmek,
tanışmak, dayanışmak, bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla
kongre, panel, konferans başta olmak üzere eğitim toplantılarına
katılım sağlamalıdır.
✓ Ürettikleri
ürünün pazarlanması, sektörle dayanışma sağlayarak piyasa
vurguncularından en alt düzeyde etkilenmesi için arıcılıkla
ilgili örgütlenmelere üye olmak veya görev almak noktasında
girişimci ve katılımcı olmalıdır.
✓ Mevcut bilgisini
her aşamada güncellemek ve yenilemek için istekli ve araştırmacı
olmalıdır.
✓ Verimlilikte
başarılı olabilmesi için arıcılık alet ve ekipmanları başta
olmak üzere mekanizasyon kullanımına özen göstermelidir.
✓ Arı
kolonilerindeki değişimler, mevcut durum ve yapılan işlemler gibi
konularda kayıt defteri tutma yeteneğine sahip olmalıdır.
✓ Üretim
planlanması, pazar ve pazarlama koşulları konusunda bilgi sahibi
olmalıdır.
✓ Arılarla
çalışırken sakin, seri, titiz ve sağlık koşullarına uyan bir
yapıya sahip olmalı, günlük yaşamında dahi temizliğine dikkat
ederek örneklik sergilemelidir.
✓ İnsanlara bir
gıda maddesi yanında sağlıklarına katkı ve destek sağlayan
ürünü ürettiği bilinci ile üretim koşullarında sağlık
koşullarına dikkat etmelidir.
✓ Özellikle
antibiyotik ve arılara tescilli olmayan ilaçların kullanılmaması
konusunda duyarlı olmalı ve arı ürünleri üzerinde olumsuz
etkide bulunan bu konuda çevresini sürekli uyarmalıdır.
✓ Gezginci
arıcılık ve bal pazarlaması başta olmak üzere arıcıları
ilgilendiren yasal süreçler konusunda ilgili kurumlarla sürekli
iletişim halinde olmalıdır.