Kovan Üzerinde Ana Arı Izgarasının Görünümü |
✓ Ana arı ızgarası kovana esas nektar akım dönemine 20-25 gün süre kaldığında konulmalıdır. Bu döneme kadar ballıklarda yaklaşık 20 kadar kabartılmış petek bulunur. Peteklerin çoğu o sezonda işlenmiş peteklerdir ve ana arının severek yumurta atacağı özelliklerdedir.
✓ Izgara verilecek koloniler asgari 20 arılı çerçeve düzeyinde olmalıdır. Bu sayının altında arılı çerçeveye sahip kolonilere ızgara vermek yararlı olmaz. Çünkü bu tür koloniler henüz gelişmelerini tamamlamamışlardır.
✓ Ana arı ızgarası verilecek koloniler oğul hazırlığı ve buna benzer bir davranış içinde olmamalıdırlar.
✓ Ana arı ızgarasının doğru kullanımı için ızgaranın üst kenar kısımlarına 1 cm kalınlığında tahta çıta çakılmalıdır. Ballık bu tahta kısmın üzerine oturtulmalıdır. Böylece ballıktaki çerçeveler ile ızgara arasında arıların rahat hareket edebileceği bir boşluk oluşacaktır. Gerekirse ızgaranın kuluçkalık tarafına da 1 cm kalınlığında çıta çakılmalıdır.
✓ Altta kuluçkalık ve üstte ballık olduğu durumda ana arı ızgarası konulduğunda, nektar akımı da güçlü olduğunda üstteki petekler balla dolacaktır. Bu durumda yeni bir ballık ızgaranın üstüne konulur ve önceki ballık üst kata çekilir.
✓ Üçüncü kattaki arılar sırlama işlemini yaparken ikinci kattakiler bal doldurmaya devam eder. Yeni bir ballık ekleneceği durumda da tekrar ızgaranın üstüne kabartılmış petek dolu ballık, onun üstüne de diğer katlar konulur.
✓ Izgara konulan kolonilerde katlara kabartılmış petek verilmelidir. Temel petek verildiğinde ızgara kullanılmamalıdır.
✓ Sırlanma konusunda sıkıntı yaşanıyorsa az ballı çerçeveler süzülerek elde edilen bal, yemlikle arılara tekrar verilerek balın sırlanması sağlanabilir.