Ana Arı Kabullendirme ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Ana Arı Kabullendirme


Kafese Alınmış Ana Arı ve Refakatçi İşçi Arılar
Kafese Alınmış Ana Arı ve Refakatçi İşçi Arılar

✓ Ana arı kabullendirmeyi etkileyen önemli bir etken ana arının ırk veya tipidir.
✓ Koloninin kendi ırkından yetiştirilmiş ana arılar başka ırklardan yetiştirilmiş ana arılara göre daha kolay kabullenilirler.
✓ Her şeyden önce ana arı verilecek olan kolonide ana arı, yalancı ana, ana arı yüksüğü ve günlük yumurta bulunmamalı, koloni oğula yatmış olmamalıdır.
✓ 5-6 çerçevelik orta kuvvetteki bir koloniye ana arı vermek için önce eski ana arı öldürülür. 6 gün ana arısız bir şekilde bekletilir. 6. gün sonunda kontrol yapılarak varsa tüm ana arı yüksükleri bozulur.
✓ Kafes içerisindeki refakatçi işçi arılar çıkarılarak peteklerin ortasına kafeste ana arı verilir.
✓ Kafeste ana arı verirken kek kısmı aşağı bakacak şekilde, yavrulu alanın orta kısmındaki çerçevelerin arasına konulmalıdır.
✓ İşçi arıların ana arının çıkışını sağlamaları amacıyla kafesteki bölmede bulunan kekin olduğu kısımdaki tel açılmalı, işçi arıların ana arıya ulaşma çalışmalarına olanak tanınmalıdır.
✓ 1 gün sonra ana arı salınır. Kabul etmedilerse tekrar kafese konularak bir gün daha beklenir ve sonra salınır.
✓ Güçlü kolonilere yeni ana arı kabullendirmek ise çok zordur. Bu durumda koloni ikiye bölünerek anasız kalan kısma 6 gün sonra kafeste ana arı verilerek kabullendirilir. Daha sonra eski ana arı öldürülerek, bölünen iki koloni usulüne uygun olarak birleştirilir.
Doğru Şekilde Kafeste Ana Arı Verilmesi
Doğru Şekilde Kafeste Ana Arı Verilmesi

Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Blog Arşivi

Son Yazılar