Ana Arıların Bankalanması ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Ana Arıların Bankalanması

✓ Çiftleşmiş ana arılar elde edildiğinde ana arı verilecek kovanlar henüz hazır değilse ya da birkaç günde kullanılamayacak kadar fazla ana arı alınmışsa kullanım süresine kadar ana arıların bakıcı kovanlarda muhafaza edilmesi işlemine bankalama denir.
✓ Bankalama işlemi ana arısız bir koloninin kuluçkalık kısmında ya da ana arısı olan iki katlı bir koloninin ana arısı kuluçkalığa ana arı ızgarası ile ayrılmak suretiyle ikinci katında yapılır.
✓ Bu iki uygulamada da ana arıların bulunduğu kısımda kovan içi düzeni; ballı-polenli-kapalı yavrulu çerçeve-açık yavrulu çerçeve-ana arı kafeslerinin yerleştirildiği çerçeve-açık yavrulu çerçeve-kapalı yavrulu çerçeve-polenli ve ballı çerçeve sırasında olur.
✓ Bu çerçeve düzeni sağlandıktan sonra nakliye kafesi içindeki işçi arılar çıkarılır, ana arı kafeslerde yalnız kalır. Kekli kısımları aşağıya gelecek şekilde kafesler boş bir çerçeveye dizilir.
✓ 10 çerçeve arıya sahip bir koloniye 20 adet çiftleşmiş ana arı bankalanır.
✓ Bankalama süresince koloni şurup ya da kekle beslenir.
✓ 10 günü geçen bankalama işleminde çerçeve düzeni tekrar kontrol edilir.
✓ Uzun süreli bankalamada ana arıların zarar görebileceği de dikkate alınarak uygulama yapılmalıdır. Ancak 21 güne kadar en az kayıpla bankalama yapılabilir.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Blog Arşivi

Son Yazılar