Çam Pamuklu Biti ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Çam Pamuklu Biti

Çam Pamuklu Biti
Çam Pamuklu Biti
Çam Pamuklu Bitinin Anatomik Yapısı:
✓ Yumurtaları açık sarı renkte 0.72 mm boyunda, 0.37 mm enindedir. Pamukçuk içinde yumurtalar birbirine yapışık değildir. Dişiler yumurtalarını ağaç dalının güneşi az gören kısmına bırakmaktadırlar.
✓ Dişi koşnil, limon sarısı renginde ve sırtı yuvarlaktır. Antenleri işçi arılarda olduğu gibi 11 halkalıdır. Gözleri iyi gelişmiştir. Ağzı yarık şeklindedir. Kısa bir hortumu bulunur.
✓ Erginlerin ortalama boyu 7.57 mm, eni ise ortalama 3.60 mm’dir. Kanatları yoktur. 3 cift bacağı bulunmaktadır. Bir saatte 36-120 cm hareket etmektedirler.
✓ Erkek koşnil siyahımsı koyu kahverengindedir. Anteni 9 segmentlidir. Ağız parçaları körelmiştir. Uzunluğu ortalama 1.73 mm, eni ise 0.80 mm’dir.
Çam Ağacı Üzerinde Çam Pamuklu Biti
Çam Ağacı Üzerinde Çam Pamuklu Biti
Çam Pamuklu Bitinin Yaşam Döngüsü:
✓ Koşnil yumurtalarından 6 hafta sonra larva çıkar. Larvalar 3 defa gömlek değiştirerek ergin hale gelir. Bir yıl kadar yaşam süreleri vardır.
✓ Koşnilin toplam nimf (larva) donemi 318-322 gün sürmektedir.
✓ Dişiler senede bir defa yumurtlamaktadır. Yumurtalar genelde mayıs ayı başlarında bırakılmaya başlamakla beraber bu süre yükseltiye bağlı olarak nisan ayının başlarından mayıs ayının ortalarına kadar sürmektedir. Uygun hava koşullarında bu dönemde ilk basura gelmeye başlar.
✓ Ergin döneme geçen dişi ağız parçaları gelişmediği için beslenemez. Bu süreçte ergin dişiler 2-4 gün pamukçuk salgılamaya başlar. Daha sonra 3-12 gün suresince 200-300 adet yumurta bırakarak hayata veda ederler.
✓ Altı haftalık bir kuluçka süresinden sonra yumurtadan çıkan larvalar gelişerek ağustos-eylül döneminde 1. dönem nimflerini oluştururlar.
✓ Bu dönemde de hava koşullarına göre 15-30 günlük beslenme döneminden sonra 2. nimf dönemine ekim-kasım aylarında girerler.
✓ Bu dönemde de hava koşullarına göre 15-30 gün arası süreyle beslenirler ve 3. dönem nimfleri olarak kışa girerler. Böylece 1 yıllık döngü tamamlanmış olur.
✓ Kışı basura alanlarında geçiren arıcılar ocak-şubat dönemindeki 1. nimf beslenme dönemi salgılarından yararlanabilir. Ancak asıl üretim dönemleri ağustos-eylül ve ekim-kasım dönemleridir.
✓ En kuvvetli salgının olduğu dönem ağustos-eylül dönemi olduğu için arıcılar tarafından bu dönem daha çok tercih edilir. Ancak bu dönem aşırı sıcaklar nedeniyle balın kesilmesi riskini de içermektedir.
✓ Ekim-kasım, önceki dönem kadar verimli olmasa da riskli değildir. Bu dönemde kolonilerin polen toplama ve yavru üretme olanağı da vardır.
✓ Koşnil çam ağaçlarının kabukları arasında hortumlarını ağacın iletim demetlerine sokarak sürekli beslenirler. İletim demetindeki özsuda protein miktarı az bulunduğundan ihtiyaçlarını karşılamak için fazla miktarda emgi yaparlar. %80 karbonhidrat içeren özsuyun fazlalığını anüs yolu ile dışarıya atarlar.
✓ Gül kırmızısı renginde ve hoş kokulu olan bu dışkıyı arılar kovanlarına taşıyarak bala dönüştürürler.
✓ Alçak yerlerde koşnilin 1. deri değiştirmeden sonra haziran ayının son haftasında arıların toplayabileceği basura salgılanmaya başlar ve yüksek yerlerde bu süre temmuz ayının son günlerini bulur.
✓ Çam balı üretimi esnasında çevrede polen kaynakları yeterli olmadığı için koloni ergin arı miktarı düşme gösterecektir. Bu nedenle arıcıların kolonilerini çam alanlarına getireceği dönemde ilkbahar aylarından başlamak üzere ana arılarını yenileme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve ergin arı miktarını artırma konusunda önlemlerini almış olmalıdırlar.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Blog Arşivi

Son Yazılar