Yalancı Analı Koloni ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Yalancı Analı Koloni


Yalancı Ana Arı Yumurtlarken
Yalancı Ana Arı Yumurtlarken
✓ Normal koşullarda ana arılı kolonilerde isçi arılar da çok nadir olarak yumurtlamaktadırlar. Bu durumda yumurtlayan işçi arılar söz konusu olup yalancı ana arı durumu yoktur.
✓ Özellikle oğul mevsiminde ana arının yaşlı oluşu, gelişen populasyona yetecek düzeyde feromon üretememesi nedeniyle analı kovanda "yumurtlayan işçi arılar" oluşabilir. Bir işçi arı gözünde birden fazla yumurta ile kendini gösteren bu durum çoğu kez koloninin anasız olduğu izlenimi verse de kolonide bir ana arı ve normal kuluçka varlığı görülebilir. Yumurtlayan bir ana arı ile birlikte yumurtlayan işçi arıların bulunuşu en çok oğul sezonunda ana değiştiren kovanlarda görülür. Yumurtlayan işçi arılara herhangi bir ilgi söz konusu değildir. Yeni ana arı feromonunun kovana hâkim olması ile bu durum son bulur.
✓ "Yalancı analar" da yumurtlayan işçi arılardan meydana gelmekte olup anasız kolonide ortaya çıkarlar. Bunlara diğer işçi arılar tarafından ana arı gibi ilgi gösterilir ve bakılırlar. Bunların bakımı iyi olduğu için karınları uzar ve parlak bir görünüm alırlar. Davranışları ile aynı ana arı gibi davranırlar. Yumurtlayan işçi arıların aksine uçma yeteneklerini zamanla yitirmektedirler.
✓ Ana arı attığı yumurtaları Dufor bezi salgıları ile işaretlemektedir. Böylece ana arı tarafından yumurtlanan yumurtalarla, isçi arılar tarafından yumurtlanan yumurtalar, işçi arılar tarafından birbirinden bu işaretleyici ile ayırt edilebilmektedirler.
✓ Bu salgı ile işaretlenmiş yumurtalar isçi arılar tarafından ilgilenilmekte, diğer yumurtalar ise ilgilenilmeyip taşınarak imha edilmektedir.
✓ Yalancı ana arı oluşumunda ise, koloninin ana arısını kaybetmesi sonucunda 3 hafta veya daha fazla ana arısız kaldığı durumda işçi arıların yumurtalıkları gelişir ve ana arı gibi yumurta atmaya başlarlar.
✓ İşçi arı çiftleşmediği için atılan yumurtaların tamamı dölsüz olup hepsinden erkek arı çıkacaktır. Daha ileriki aşamalarda ise koloni tamamen yok olacaktır.
✓ Yalancı ana arıların attığı yumurtalardan çıkmakta olan erkek arılar, normallerine göre daha küçük boyutlu ve bazı özellikleri de daha düşüktür.
✓ İşçi arı petek gözlerinde yetiştirilen küçük boyutlu erkek arıların erkek arı petek gözlerinde yetiştirilen büyük boyutlu erkek arılar kadar çiftleşmede başarılı olamamaktadırlar. Ancak küçük boyutlu erkek arılar ana arıların yapay tohumlanmasında kullanılabilmektedirler.
✓ Yaz mevsiminin sonuna doğru erkek arıların azalması, yalancı ana arılı kolonileri alternatif erkek arı kaynağı olarak ön plana çıkarmaktadır.
✓ Yalancı ana arılı bir koloni sönünceye kadar işçi arı yumurtalarından gelişmiş 6.000’den fazla erkek arı üretilebilmektedir.

Özellikler Ana Arılı Koloni
Erkek Arıları
Yalancı Ana Arılı
Koloni Erkek Arıları
Canlı ağırlık (mg)
221.6 147.3
Ejakülat hacmi (μl)
1.01 0.66
Sperm Sayısı (ad)
7.200.000 4.425.000
Sperm canlılığı (%)
98.08 98.10
Sperm uzunluğu (μm)
242.0 241.4
Yalancı Analı Kolonide Yumurtaların Görünümü
Yalancı Analı Kolonide Yumurtaların Görünümü
Elde Ana Arı Varsa
✓ Kurtarılacak yalancı analı kovanın yerine konulmak üzere başka bir kovandan alınan çıkmaya yakın genç işçi arıları bulunan iki çerçeve ile bir tane açık yavrulu çerçeve, 1-2 tane ballı ve polenli çerçeve konulur.
✓ Boş ve temiz bir kovan hazırlanır. Çiftleşmiş ana arı kafesiyle birlikte bu kovanda bulunan açık yavrulu çerçevenin üzerine konulur. Kovan kapatılır, uçma deliği açık bırakılır.
✓ Yalancı analı koloninin bulunduğu kovan yerinden kaldırılarak 100-150 m uzaklığında bir yere götürülüp tüm arılar silkelenir. Tüm petekler iptal edilir.
✓ Silkmeyi takiben işçi arılar eski kovanın olduğu yerdeki yeni kovana doğru giderler ve koloni oluştururlar.
✓ Yumurtlayan yalancı ana arılar ise ağırlaştıkları için uçarak eski kovanına dönemezler.
✓ Ertesi gün kovan kontrol edilir. Varsa ana arı yüksükleri bozulur.
✓ İkinci gün kovan yeniden kontrol edilerek yüksük olup olmadığına bakılır. Varsa bu yüksükler de bozularak kafes içerisindeki ana arı salınır ve gözlem yapılır.
✓ Ana arının üzerine yığılıp çekiştiriyorlarsa tekrar kafese alınarak 1 gün daha bekletilir ve salınır. 
Yalancı Analı Koloninin Görünümü
Yalancı Analı Koloninin Görünümü
Elde Ana Arı Yoksa
✓ Eldeki güçlü bir koloniden pupalı bir çerçeve ve günlük yumurtalı bir çerçeve alınarak koloni bölmek suretiyle yeni bir koloni hazırlanır.
✓ Bölme yaptığımız kolonide 2 gün sonra ana arı memesi yapıldığı görülür.
✓ 3. gün yalancı analı koloni arılıktan 100-150 m uzağa silkelenir.
✓ Yeni hazırlanan koloni, yalancı analı koloninin yerine konulur. Yalancı analı koloninin işçi arıları bu yeni koloniye dâhil olur ve iki koloni birleştirilmiş olur.
✓ Şurupla beslemeye devam edilir.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Blog Arşivi

Son Yazılar