Bal ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Bal

✓ Bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların veya bitkilerin canlı kısımlarından yararlanarak bazı eşkanatlı böceklerin salgıladığı tali maddelerin bal arıları tarafından toplanması, vücutlarında bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve buralarda olgunlaşması sonucunda meydana gelen tatlı bir üründür.
✓ Bitkilerin nektarında bulunan şeker yoğunluğu %5-74 arasında değişmektedir.
✓ Nektar şeker yoğunluğu ne kadar yüksek ise arılar tarafından fazla tercih edilmektedir. Nektar şeker yoğunluğu %18’in altında olan bitkileri arılar mecbur kalmadıkça ziyaret etmezler.
✓ Lamiaceae, Fabaceae, Boragniaceae, Rosaceae familya üyelerinin nektar konsantrasyonu %15-55 arasında değişmektedir. Dünyada ve Türkiye’de arılar en çok bu familyaların üyesi bitkilerden bal toplamaktadırlar.
✓ Ballar elde edildiği kaynaklara göre genelde çiçek balı ve salgı balı olarak ayrılırlar.

Çiçek Balları
✓ Bal arıları bitkilerin çiçeklerinden veya çeşitli kısımlarından salgıladıkları nektarı toplayarak bal yaparlar. Nektar salgılayan bu kısımlara nektar bezi denmekte olup bitkide bulundukları yere göre iki çeşittir. Bunlar;
- Floral nektar bezleri. Çiçeğin çeşitli bölgelerinde bulunurlar.
- Ekstrafloral nektar bezleri. Bitkinin çiçeği dışında gövde, yaprak veya diğer organlarında bulunurlar.


Salgı Balları
✓ Çam, meşe, kayın ve ladin gibi orman ağaçları üzerinde yaşayan böceklerin salgıladığı tatlı salgıların arılar tarafından toplanması ile oluşturulan baldır.
✓ Ülkemiz için en önemli salgı balı, çam balıdır.
✓ Çam balının kaynağı, Ege ve Akdeniz kıyılarında, özellikle Muğla kızılçamları üzerinde yaşayan ve halk arasında "basra" (Marchelina hellenica) olarak isimlendirilen böceğin, tatlı bir sıvı salgısıdır.
✓ Basuranın bileşimi su %16.30, kül %0.736, azot %0.1, fruktoz % 31.80, glukoz %26.08, sakkaroz %0.80, yüksek şekerler %4.70, toplam asit %54.88 meg/kg ve henüz belirlenmeyen maddeler %10.10`dur.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Blog Arşivi

Son Yazılar