Koloni Bireylerinin Genel Özellikleri ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Koloni Bireylerinin Genel Özellikleri

✓ Koloninin tüm bireyleri yumurtadan oluşmakta olup yumurta 1.5 mm uzunluğundadır.
✓ Tüm arılarda 2 bileşik göz ve 3 basit göz vardır.
✓ Arılarda 2 çift kanat ve 3 çift bacak bulunmaktadır.
✓ Arıların vücudu baş, gövde ve karın kısmından oluşur.
✓ Tüm kanat ve bacaklar göğüs kısmında bulunmaktadır.
✓ Karın erkek arıda 7, ana ve işçi arıda 6 hareketli halkadan oluşmuştur. Ana ve işçi arıda bir halkanın eksik oluşu dişi olan bu bireylerde son halkanın iğne bölmesini oluşturmak üzere farklılaşmasındandır.
✓ Antenlerinde 5.000'den fazla duyu algılama noktası bulunup koku alma organı olarak görev yapmaktadır. Rüzgâr hızını, sıcaklığı ve 2 kilometreden balın kokusunu alabilirler.
✓ Bal arıları sarı ve yeşil renkleri kolayca algılamalarına karşın koyu gri, siyah ve kırmızıyı algılayamazlar.
✓ Besleme dönemi sonunda işçi, ana ve erkek arıların larvaları yumurtaya göre sırasıyla 900, 1.700 ve 2.300 kat ağırlık kazanırlar.
✓ Polen ve propolis işçi arıların arka bacaklarındaki polen sepetçiği ile taşınır.
✓ Bal arıları kanatlarını saniyede 190 defa çırparak saatte 25 km hızla hareket ederler.
✓ Yaşam süreleri dolduğu zaman kovan dışında ölürler. Ancak %10 düzeyinde kovan içinde ölüm olmaktadır. Bu durumda işçi arılar taşıyarak uzağa atmaktadırlar.
✓ Arıların uçuşu 3-4 günlük olduklarında başlamakla birlikte tarlacılık görevleri 21 günlük olunca başlamaktadır.
✓ Bal arıları tarlacılık esnasında tek bir bitki türüne çalışmaktadırlar. Çiçeğe bağımlılık veya çiçekte kararlılık diye adlandırılan bu olay sayesinde bitkilerin polinasyonu da garanti altına alınmaktadır.
✓ Tarlacı arıların dili bazen çiçeğin yapışkanımsı olan dişi organa yapışmakta ve ölmektedirler. Bu durum özellikle ıhlamur bitkisinde sıklıkla yaşanmakta ve koloni zayıflamasına neden olmaktadır.
✓ Balmumu salgı bezleri 13-18 günlük yaşta aktif hale gelir. Karnını bal ile iyice doyuran arılar 24 saat sonra balmumu plakası üretir. 1 kg balmumu için ırk ve çevre koşullarına bağlı olarak 8-21 kg arasında bal tüketilir.
✓ Bal arıları yaşlı, sakat ve verimsiz arıları dışarı atarak uzaklaştırırlar. Petek gözünde bulunan yumurta ve larvaların sağlıksız olması durumunda da aynı davranışı gösterirler. Ana arıların yaşlı, sakat ve verimsiz olması durumunda da ana yenileme işlemi yaparlar.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar