Gezginci Arıcılık Yapılan Yerler ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Gezginci Arıcılık Yapılan Yerler

Ülkemiz Gezginci Arıcılık Yolları
Ülkemiz Gezginci Arıcılık Yolları

Karadeniz Bölgesi
✓ Fındık ilaçlaması ve yağışlı iklimi nedeniyle en fazla göç veren bölgedir. Batı Karadeniz illerinden olan Kastamonu, Zonguldak ve Sinop ilinde fazla gezginci arıcılık yapılmaz. Bölgenin sahil kesimindeki arıcılar mayıs ve haziran aylarında Erzurum, Sivas, Gümüşhane ve Bayburt illeri başta olmak üzere yüksek yaylalara giderler. Ordu ili yüksek arı potansiyeline sahip olup tamamına yakını gezginci arıcılık yapmaktadır.

Akdeniz Bölgesi 
✓ Arıcıların kışlatmada öncelikli tercih yerlerindendir. Kışlatma için gelen arıcılar eylül-kasım ayları arasında gelmesine karşılık bölgenin nektar akımı dönemi başlangıcı olan mart ayı başında gelen arıcılar olmaktadır.
✓ Nisan ayı sonuna doğru narenciyede çiçeklenmenin bitmesiyle birlikte bölgeden dışarıya göç başlamaktadır.

İç Anadolu Bölgesi 
✓ Bu bölgenin her ili yoğun miktarda arıcı göçü almaktadır. Sivas, Niğde, Kayseri, Kırıkkale, Çankırı ve Yozgat tercih edilmektedir. Bölgede esas nektar akım dönemi temmuz ortası-ağustos başıdır.

Doğu Anadolu Bölgesi 
✓ Dışarıya arı göçü en az olan bölgedir. Bölgenin genel yapısının farklılığı nedeniyle arıcılık açısından önemi bulunmaktadır.
✓ Bölgeye haziran ayı başından itibaren arı girişi olmaktadır. Özellikle Erzurum, Muş, Bitlis, Bingöl, Tunceli, Erzincan ve Ağrı illeri tercih edilmektedir.
✓ Esas nektar akım dönemi temmuz ayı başı-ağustos ayı başıdır. Ağustos ayı ortalarında bal hasadı yapılarak bölge terk edilir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi
✓ Akdeniz Bölgesini nisan ayı başında terk eden arıcılar üçgül balı için Şanlıurfa'ya giderler.
✓ Haziran başında bal hasadını takiben Muş, Erzurum, Ağrı, Van ve Hakkâri'ye göçerler. Bölge daha çok mayıs ayı başında göç alır. Hakkâri, Siirt ve Batman'ın ilçeleri en fazla göç alan yerlerdir. Esas nektar akım dönemi temmuz ayıdır.

Ege Bölgesi 
✓ Özellikle Muğla, İzmir ve Aydın illeri başta olmak üzere çam ağaçlarındaki salgı üretim dönemi olan eylül, ekim ve kasım aylarında çam balı üretimi için ağustos ve ekim ayları arasında 1 milyona yakın koloni bu bölgeye gelir.
✓ Ayrıca bölgenin güney kesimleri kışlatma için yoğun göç almaktadır.

Marmara Bölgesi 
✓ Ayçiçeği nedeniyle temmuz-ağustos aylarında Trakya kesimi yoğun göç almaktadır. En fazla göç alan iller Yalova, Tekirdağ ve Edirne'dir.
✓ Bölge püren yönünden çok zengin olup çiçeklendiği sonbahar döneminde bir miktar daha göç almaktadır.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar