Arıcının Sağlığı ve İlk Yardım ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Arıcının Sağlığı ve İlk Yardım

Arı İğnesinin Çıkarılması


✓ Arıcılık yapmaya karar veren kişi için kovan, arı ırkı, arıcılık yapılacak bölge ve arılık seçimi çok önemlidir.
✓ Ancak sağlık her şeyden de önce gelen bir olaydır. Bu nedenle arıcılık yapacak kişilerin arı alerjisi olup olmadığı saptanmalıdır. Bunun için en yakın bir sağlık kuruluşunda arı alerjisi testi yaptırmalıdırlar.
✓ Arıcının alerjisi olmasa bile arılıkta bir ecza dolabı içerisinde alerjiye karşı ilaç seti bulundurulmalıdır.
✓ Arı sokması sonucunda sokulan yerdeki doku kızarıp şişmektedir. Bir müddet sonra sokulan yerde kaşıntı oluşmaktadır. Bu aşamaya kadar olan belirtiler de herhangi bir tehlike söz konusu değildir.
✓ Arı sokması sonucunda bütün vücutta kızarma, kaşıntı ve yumuşak dokularda şişme oluyorsa sorun var demektir. İleriki aşamada solunum güçlüğü, çarpıntı, kusma, karın ağrısı, ve baygınlık görülebilir. Boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile nefes almak zorlaşır ve hasta yaşamını kaybeder.
✓ Alerjik reaksiyon 12-30 dakika içinde gelişmektedir. Bu nedenle en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gidilmesi şarttır.
✓ Arı sokması konusunda dikkat edilecek bir husus da arının iğnesinin vücuttan çıkarılmasıdır. Zehir kesesinden tutularak iğnenin çıkarılması kesinlikle yanlıştır. Bu durumda kesede bulunan tüm zehir vücuda boşaltılacaktır.
✓ İğneyi çıkarmak için en uygun yöntem bir cımbız veya bıçak yardımıyla kesenin altından iğnenin tutularak çekilmek suretiyle çıkarılmasıdır.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar