![]() |
| Polen Yüklü Bal Arılarının Kovana Dönüşü |
✓ Polen tanesi, çapı 6 ile 200 µm arasında değişmektedir.
✓ Polen elde edildiği kaynağa göre farklı renk ve şekillerde olmaktadır.
✓ Polenlerden yararlanılarak civardaki bitki deseni öğrenebileceği gibi balın kaynağı hakkında da bilgi verebilmektedir.
✓ Bütün polenlerin besleme değeri aynı kalitede değildir. Örneğin çam ve okaliptüs polenleri larva gelişmesi için uygun değildir.
✓ Söğüt, hardal, karahindiba ve çiriş gibi bitkilerin polenleri çok kalitelidir.
✓ Polen, bal arıları tarafından toplanırken yapıştırılma ve muhafaza amacıyla içerisine nektar veya bal gibi karbonhidrat ile glukoz oksidaz gibi enzimler eklenmektedir.
✓ Polen içerisinde insanlar için gerekli olan aminoasitler yanında A, B Kompleks, C ve E vitaminleri, K, Na, Ca, Mg, P, S, Al, B, Cl, Cu, I, Fe, Mn, Ni, Si, Ti, Zn mineralleri bulunmaktadır.
Polenin Kimyasal Yapısı:
| Kimyasal İçeriği |
% |
| Su (taze polen) | 17.5 |
| Protein | 19 |
| Yağ | 4.5 |
| Şekerler | 37 |
| Nişasta | 3 |
| Kül | 3 |
| Diğer Maddeler | 16 |
