Polenin Hasadı ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Polenin Hasadı

Polen Tuzağı Plakası
Polen Tuzağı Plakası
✓ Bal arıları tarafından toplanan polenler, arı kovana girmeden veya girdikten sonra bir tuzaktan geçmesi sağlanarak hasat edilir.
✓ Polen tuzakları çok farklı yapı ve şekilde olabildikleri gibi farklı malzemeden de yapılabilmektedir. Yüksüz bir arı bu gözlerden rahatlıkla geçebilmektedir. Arı ırklarına göre değişebilmekle beraber polen tuzağındaki gözlerin çapı 5 mm’dir.
✓ İşçi arı polen yükü ile kovana döndüğünde ızgaradan geçerken polen yükleri bacaklarından tuzağa takılarak alt kısımda bulunan polen toplanma kısmına dökülür.
✓ Koloninin tarlacı arıları, yaş dağılımı, tuzak tipi, iklim, bitki tür ve çeşit zenginliği gibi birçok etmene bağlı olmakla beraber, kovandan günlük ortalama 50-300 g arasında değişen miktarlarda polen hasat edilebilir.
✓ Koloniye giren polen miktarındaki azalma koloniye olumsuz etkide bulunduğundan, koloni polen ihtiyacını gidermek için polen tarlacılığı yapan bal arısı sayısını artırmaktadır. Bu durum da koloninin bal veriminde bir miktar düşmeye neden olmaktadır.
✓ Bal verimindeki düşmeden dolayı arıcı polen üretimine karar verirken baldan kaybı yanında polenden elde edeceği geliri de dikkate almalıdır.
✓ Polen tuzağında dikkat edilecek noktalardan birisi de toplanan polenlerin yağmur ve diğer çevresel koşullardan etkilenmeyecek şekilde toplanmasıdır.
✓ Polen tuzağı günün her saatinde takılabilir. Ancak polen tuzağı kullanımının en uygun olduğu saatler 06:00-10:00 saatleri arasındadır.
✓ Polen tuzağı her gün takılabilir. Ancak koloniler aşırı strese gireceğinden ve verimlilik önemli ölçüde düşeceğinden dolayı önerilmez. Bu nedenle gün aşırı polen tuzağı kullanımı en uygun olanıdır.
Polen Tuzağı Takılı Kovan
Polen Tuzağı Takılı Kovan
Hasat Edilmiş Polen
Hasat Edilmiş Polen
Polen Kurutma Dolabı
Polen Kurutma Dolabı

Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar