Arı Sakalı Yapımı ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Arı Sakalı Yapımı

✓ Arı sakalı tamamen gösteri amaçlı yapılan bir uygulamadır. Çok tehlikeli olduğu için bir takım önlemler alındıktan sonra yapılması gerekir.

Alınacak Önlemler:
✓ Herhangi bir şeyin yanlış gitmesi durumunda olacaklara hazır değilseniz kesinlikle denemeyiniz.
✓ Arı sakalı oluştururken arı sokması olasıdır. Alerjiniz varsa arı sakalı çalışmasında bulunmayınız.
✓ Arılar iyice beslenmemişse, sakal yapacak kişi rahat değilse, hava soğuk ve/veya yağmurlu ise, arılar hırçın karakterli ise bir şeyler ters gidebileceğinden dikkatli olunuz.
✓ Seyirci varsa sizin panik yapmanız başkalarına zarar verebilir. Bu durumda gösteriyi yapmamak başta olmak üzere tüm önlemler alınmalıdır.

Sakal Yapımı:
✓ Sakal yapım işlemi dört aşamada gerçekleştirilir.

1. Aşama: Arıların Hazırlanması
✓ Bunun için arılıktaki küçük ve uysal karakterdeki bir koloni seçilir. Bu koloni arılıkta farklı bir yere taşınarak tarlacı arıların kovandan uzaklaşması ve bu kovana dönmemesi sağlanır. Sonuçta kullanacağımız kolonide sadece genç arıların kalması sağlanır.
✓ Yaklaşık 24 saat sonra, koloninin ana arısı bulunarak bir ana arı kafesine konulur. Sonra, yaklaşık 1 kg ergin arı koloniden alınarak boş bir kovana veya paket arı kutusuna silkelenir. Kafeste ana arı konularak ve 1 litre şeker şurubu ile arılar beslenir.
✓ Soğuk karanlık bir yerde en az 24 saat bekletilir. Arıların üzerine periyodik olarak şeker şurubu püskürtülür. Böylece iyice beslenen arıların karınları tok olduğu için sokma olasılığı düşer.

2. Aşama: Kişinin Hazırlanması
✓ Her şeyden önce arıların tutunmasını ve zarar vermesini önlemek için gözlerin altı ile dudaklara vazelin sürülür. Arıların girebileceği ve zarar verebileceği yerler korunur. Kulaklara pamuk koymak, gömlek kollarını bağlamak vs.
Arıların Şeker Şurubu ile Beslenmesi
Arıların Şeker Şurubu ile Beslenmesi
3. Aşama: Arılarla Sakal Yapılması
✓ Sakal yapmak amacıyla kullanılacak arılar üzerine son bir kez şeker şurubu püskürtülür. Sonra paket arı kutusu açılır ve kafesteki ana arı alınarak kafes boğaz kısmına gelecek şekilde bir ip ile başa bağlanır.
✓ Ön tarafta bir tepsi tutularak içerisine paket arı kutusundaki arılar dökülür. Bir müddet sonra ana arının kokusunu alan işçi arılar kafese doğru ulaşmaya başlayacaklardır.
✓ Arıların çene altında birikmesi sonucunda arılar birbirine sarılarak sakal oluştururlar. Arılar bir oğulda olduklarını düşündükleri için saldırgan olmayacaklardır.

4. Aşama: Arıların Geriye Konulması
✓ Arıları tekrar kolonisine geri vermek istediğimiz zaman ilk önce ana arı kafesi ile birlikte yavaşça çıkarılır. Paket arı kutusuna konulur. Arıların çoğunluğunu biran önce uzaklaştırmak için zıplanır ve arılar yere düşürülür.
✓ Kalan arılar yumuşak bir fırça ile çeneden uzaklaştırılır. Birkaç saat içinde tüm arılar ana arının kokusuna yönlenerek paket arı kutusuna toplanır ve sonra eski kovanına tekrar iade edilirler.
Ana Arı Kafesinin Çene Altına Bağlanması
Ana Arı Kafesinin Çene Altına Bağlanması
Arıların Çene Altına Doğru Hareket Etmesi
Arıların Çene Altına Doğru Hareket Etmesi
Ana Arı Kafesinin Çene Altından Çıkarılması
Ana Arı Kafesinin Çene Altından Çıkarılması
Arı Sakalının Bozulması
Arı Sakalının Bozulması

Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar