✓ Kovan iç hizmeti yapan 15 günden yaşlı işçi arılar tarafından üretilmektedir.
✓ Arı zehiri açık renkte, kokusuz, tadı acı, suya benzer sıvı bir maddedir.
✓ Arı zehirinin %88'i su olup oda sıcaklığında ağırlığının %30-40'nı kaybeder, rengi açık sarıya dönüşür.
✓ Bir arının iğne kesesinde 0.3 mg yaş zehir bulunur ve bu zehirden 0.1 mg kuru arı zehiri üretilebilir.
✓ İnsan için LD50 = 2.8 mg/kg arı zehiridir.
Arı Zehirinin Kimyasal Yapısı:
✓ Arı zehiri açık renkte, kokusuz, tadı acı, suya benzer sıvı bir maddedir.
✓ Arı zehirinin %88'i su olup oda sıcaklığında ağırlığının %30-40'nı kaybeder, rengi açık sarıya dönüşür.
✓ Bir arının iğne kesesinde 0.3 mg yaş zehir bulunur ve bu zehirden 0.1 mg kuru arı zehiri üretilebilir.
✓ İnsan için LD50 = 2.8 mg/kg arı zehiridir.
Arı Zehirinin Kimyasal Yapısı:
Yapılar | Kuru Zehirde (%) |
Enzimler | 11-15 |
Diğer Protein ve Peptidler | 66.5-75 |
Fizyolojik Aktif Aminler | 0.8-3.5 |
Aminoasitler | 1.5 |
Şekerler | 2 |
Fosfolipitler | 5 |
Uçucu Bileşikler | 4-8 |