Paket Arı ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Paket Arı

Paket Arı Kutusunun Bölümleri
Paket Arı Kutusunun Bölümleri
✓ Mevsimi erken başlayan yerlerde üretilen bal arılarının, mevsimi geç başlayan yerlere, bir ana arı ve yeteri kadar işçi arı ile birlikte özel kutular içerisinde satışa hazırlanmasıdır.
✓ Paket arıcılığı günümüzde Amerika, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Rusya gibi birçok ülkede yaygın olarak yapılmaktadır.
✓ Paket arı üretimi; soğuk bölgelerde arı üreticilerinin üretim girdilerini ve kış kayıplarını ekonomik yönden azaltarak daha randımanlı bal üretimini daha kısa bir sürede almalarını sağlamaktadır. Ilıman bölge arıcıları ise uygun iklim ve bitki örtüsü altında çok sayıda arı üreterek gelir temin etmektedirler.
✓ Bal mevsimine kuvvetli kolonilerle girmek isteyen ABD’nin kuzey bölgeleri ve Kanada’daki arıcılar bu sistemden yoğun bir şekilde yararlanmaktadırlar.
✓ 3-4 aylık süren kısa nektar akımı döneminde her koloniden 70-120 kg’a varan bal elde edebilen bu arıcılar her sezon başlangıcında ABD’nin güney bölgesindeki arıcılardan paket arı sipariş ederek almaktadırlar.
✓ Bu sistem arı kolonilerinin sekiz aylık kışlatılma döneminde bakım ve beslenme girdilerini ortadan kaldırmaktadır. Arı kolonilerine kışlık yiyecek olarak bırakılması gereken 15-20 kg balın alınması ile bal üretiminde daha fazla bir artış sağlanmaktadır.
✓ Paket arısı sipariş eden arıcılar, paket arılarının geliş tarihlerini yoğun nektar akımından 2-3 ay önce ellerinde olacak şekilde ayarlamaktadırlar. Bu durum paket arıların kovanlara yerleştirilmesi ve kolonilerin gelişerek bal mevsimine iyi bir şekilde girebilmesi için önemlidir.
✓ Paket arı taşıma kutuları genellikle 4 yüzeyi tahtadan 2 yüzeyi ise havalandırmayı sağlayan tel kafes ile örtülü olarak yapılmaktadır. En yaygın olarak kullanılan paket kutu ölçüleri 25x15x35 cm ve 15x22.5x40 cm’dir.
✓ Bu paketler arıcılığa yeni başlayan, arı kolonilerine arı takviyesi yapmak isteyen ve polinasyon çalışmalarında kullanmak isteyen üreticilerin isteklerine göre 0.5 kg, 1 kg, 1.5 kg. 2,5 kg, ve 3 kg arasında ana arılı veya ana arısız olarak hazırlanabilmektedir. Genelde 1.5 kg ağırlığında paketlerin kullanımı daha yaygındır.
✓ Ana arılı olarak sipariş edilen bir paket içerisinde kafeste bir ana arı, ergin arı populasyonu ile yemleme kutusu bulunmaktadır. Yaklaşık 0.5 kg ağırlıktaki bir paket arıda 3.500 adet işçi arı bulunmaktadır.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar