Paket Arıların Hazırlanması ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Paket Arıların Hazırlanması

Silkme Hunisi ile Paket Arı Hazırlama
Silkme Hunisi ile Paket Arı Hazırlama
✓ Arıcılar paket arı kolonilerini bir sonraki sezona hazırlamak amacıyla, sonbahar mevsiminden önce hazırlıklara başlamaktadırlar. Bunun için arılıklarındaki tüm koloniler kontrol edilerek kolonilere genç ve verimli yeni bir ana arı verilmektedir.
✓ Kolonilerin kışı sağlıklı geçirmesi için gerekli besin maddesi takviyesi yapılmakta, sonbaharda yaklaşık 25-35 kg bal ve 3-6 çerçeve polen bırakılmaktadır.
✓ Bu koşullar oluştuktan sonra ilkbahar başında çevrede nektar ve polen kaynaklarının yeterli olduğu dönemde paket arılarının hazırlanmasına başlanmaktadır.
✓ Paket arıların hazırlanmasından önce, arı kolonilerinin ilk başlangıçta 18.000 ergin arıya ulaşması için işlemler yapılır. Bu düzeydeki kolonilerden her 10 günde bir 2 kg kadar arının silkelenmesi koloniye zarar vermemektedir. Ancak mevsim başlangıcında 40.000 veya daha fazla işçi arıya sahip kuvvetli kolonilerden 10 gün ara ile 2.5 kg arı elde edilebilir.
✓ Koloni ne kadar güçlü olursa olsun her silkmede 3 kg’dan fazla arı silkilmesi yavru üretiminin azalmasına neden olabilir.
✓ Hazırlanan kuvvetli kolonilerden arı silkme işlemi talebe bağlı olarak sezon boyunca yapılabilir. Bir koloniden 60 günlük dönem boyunca toplam 17 kg arı silkelenebilmektedir.
✓ Arı paketlerinin doldurulma işi genellikle işçi arıların ve erkek arıların dışarıda olduğu öğleden sonra yapılır.
✓ Bu iş için silkme hunisi ve silkme kutusu olarak iki ayrı yöntem kullanılabilir.

Silkme Hunisi Yöntemi:
✓ Önce kolonilere iyice duman verilerek arıların bal yiyerek sakinleşmeleri sağlanır. Koloni kontrol edilerek ana arısı bulunur ve emniyetli bir yere alınır. Sonra diğer peteklerdeki arılar özel bir huni yardımıyla önceden hazırlanan paket kutuları içerisine silkelenir. Siparişe göre ağırlıkları ayarlandıktan sonra 1 litre, 1:1 oranında hazırlanan şeker şurubu ve kafes içerisinde bir ana arı ile birlikte gideceği yere gönderilmeye hazır duruma getirilir.

Silkme Kutusu Yöntemi:
✓ Kolonideki arılar ballıkla birlikte, üzerinde ana arı ızgarası bulunan standart kovan ölçüsündeki özel bir huninin içerisine yerleştirilir. Petekler üzerindeki işçi arılar huni içersine silkelenir. İşçi arılar ızgaranın altındaki kutuya geçerken ana arı ızgara üzerinden geçemez ve ana arı tekrar ait olduğu kovanın kuluçkalığa geri verilir. Silkme kutusunda biriken arılar paketlemenin yapılacağı yere getirilir, tartılarak paketlere yerleştirilir ve gideceği yere gönderilir.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar