Arıotu Yetiştiriciliği ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Arıotu Yetiştiriciliği

Arıotu Çiçeğinde Tarlacı Bal Arısı
✓ Anavatanı Kaliforniya olan arıotu, Hydrophyllaceae familyasına ait tek yıllık otsu bir bitki olup dik bir şekilde gelişmekte ve 60-100 cm boylanmaktadır.
✓ Sap üzeri dikenimsi tüylerle kaplı, yapraklar sap üzerinde almaşıklı olarak dizilmiştir. Vejetasyon periyodu ilerledikçe toprağa yakın sap kısmından dallanmakta ve gittikçe yatay bir şekilde gelişmektedir.
✓ Çiçek rengi çeşide bağlı olarak eflatun, mavimsi-pembe, açık mavi ve beyaz renkte olabilmektedir. Çiçekler bitki sapı üzerinde tek taraflı olarak dizilmiş, uzun, kıvrık, salkım şeklindedir.
✓ Çiçeklenme çiçek sapının alt kısmından başlamakta, uca doğru ilerlemekte ve bir haftada salkımın tamamı çiçeklenmektedir. Çiçeklenme boyunca bitkinin farklı dallarında yeni çiçek salkımları açmaktadır.
✓ Yaklaşık 13 türü bulunmakta, dört türü (Phacelia distans, P. ramosissima, P. hispida, P. tanacetifolia) bal arıları için değerli bir besin kaynağı oluşturmakta, arıotunun en çok yetiştiriciliği yapılan türü ülkemizde de yetiştirilebilen Phacelia tanacetifolia'dır.
✓ Çeşitli Avrupa ülkelerinde nektarı için yetiştirilen arıotu arıların yararlanması için özellikle arılıklar önünde yetiştirilmekte veya arı yetiştiricileri kolonilerini arıotu bulunan bölgelere taşımaktadırlar.
✓ Bal arılarının yararlanması dışında arıotu yeşil gübre, örtü bitkisi, yeşil ve kuru ot, silaj, süs bitkisi, erozyonu önleyici ve toprağa azot bağlayıcı bir bitki olarak da yetiştirilmektedir. Son yıllarda çeşitli bitkilerle karışım halinde arı merası yapımında kullanılmaktadır.
✓ Arıcılar tarafından tüm dünyada çok iyi bir nektar kaynağı olarak bilinen arıotu, dünyadaki nektar bitkisi sıralamasında ilk 20 bitki içerisine girmektedir.
✓ Nektar salgısı 0.80-0.85 mg/çiçek/gün, bal potansiyeli 30-100 kg/da; polen verimi 0.5 mg/çiçek, polen potansiyelini ise 13.3 kg/da olarak belirlemiştir.
✓ Arıotunun bal arılarının yararlanmasında kullanılması durumunda her iki dekar alan için bir koloni hesabı yapılarak koloni konulmalıdır. Bu durumda arıların etkin yararlanması mümkün olmakla birlikte bitkinin tohum verimi bakımından da yararlı olmaktadır.
✓ Bal arısı kolonilerinin parselin hemen kenarına konulması, hatta parselin uygun noktalarına dağıtılarak yerleştirilmesi arıotunun nektar ve poleninden yararlanmayı artırıcı yönde etki edecektir.
✓ Arıotu ekiminin birbirine yakın parsellere farklı tarihlerde yapılmasına bağlı olarak çiçeklenmenin de farklı tarihlerde olacağı nedeniyle bal arısı kolonilerine daha uzun süre besin kaynağı sağlayacağı gerçeği de verimliliği olumlu yönde etkileyecektir.
Arıotu Çiçeği
Arıotu Çiçeği
Ekim ve Çiçeklenme:
✓ Arıotu ekimi 20-30 cm aralıklı sıralara yapılmaktadır. Tohumluk miktarı 1-1.5 kg/da olup ekim derinliği 1-2 cm arasındadır. Dekara 5’er kg saf azot ve fosfor gübrelemesi yapılmalıdır.
✓ Arıotu yetiştiriciliğinde herhangi bir hastalık ve zararlıya karşı ilaçlama yapılmasına gerek yoktur.
✓ Su seven bir bitki olarak bilinen arı otunun, sulama yapılarak vejetatif dönemini uzatmak yoluyla çiçeklenme süresini artırmak ve bitkinin tohum olgunluğunu geciktirmek de mümkündür.
✓ Arıotunun olgunlaşan tohumları dökülmeden hasat edilmelidir. Çiçek salkımları kahverengimsi renk aldığında bitkiler biçilerek toplanır ve yayılarak kurumaları sağlanır. Kuruyan bitkiler tahta çubuklarla dövülerek veya üzerinde traktörle gezilerek tohumların ayrılması sağlanır. Bu işten sonra savurma yapılarak tohumların bitki artıklarından ayrılması sağlanır.
✓ Dekara arıotu tohum verimi 50-60 kg’dır. Yeşil ot verimi ise iklim ve ekim şekline bağlı olarak 332-3458 kg/da aralığında değişim göstermektedir.
✓ Çiçeklenme süresi iklim ve çeşit gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmekle birlikte, bir bitki için yaklaşık 1 ay, bir tarla için ise 1.5-2 ay olmaktadır.
✓ Arıotunun ekim zamanı Çukurova Bölgesi ve Akdeniz sahil kuşağında rakımı 500 metreye kadar olan yerlerde sonbaharda eylül-kasım ayları arasıdır.
✓ Kış aylarının soğuk geçtiği yerlerde toprak ve hava sıcaklıklarının elverdiği ilk zamanda yazlık ekim olarak yapılmalıdır. Karadeniz Bölgesinde mart-nisan aylarında ekimi yapılmakta, haziran ayında çiçeklenmektedir. Ekimi, çiçeklenme süresini artırmak amacıyla bir kaç defada 2-3 hafta aralıklarla yapmak mümkün olup farklı zamanlarda çiçeklenmeye gelen bir tarla elde edilerek çiçeklenme periyodu uzatılabilir.
✓ Urfa'da ekim ve kasım aylarında ekilen arıotu nisan ayı içerisinde çiçeklenmiş ve çiçeklenme süresi 29-33 gün arasında değişmiştir.
✓ Tokat koşullarında, mart ve nisan aylarında ekilen arıotu 2 ayda çiçeklenmeye başlamıştır.
✓ Kahramanmaraş koşullarında ekim ve kasım aylarında ekilen arıotu mart sonu veya nisan başında çiçeklenmeye başlamış ve 45 gün süre ile çiçekte kalmıştır.
✓ Bingöl'de ekim işlemi 18 Nisan’da yapılmış, 6 Haziran’da çiçeklenme başlamış ve 4 Temmuz’a kadar devam etmiştir.
✓ İzmir şartlarında, kasım ve aralık aylarında ekilen arıotu, nisan ayı ortalarında en üst düzeyde çiçeklenmiştir.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar