Propolis ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Propolis

✓ Propolis, çam, meşe, okaliptüs, kavak, kestane vb. ağaçlar ve bazı otsu bitkilerin tomurcuk, yaprak ve benzeri kısımlarından işçi bal arıları tarafından toplanan bir arı ürünüdür.
✓ Balmumuyla karıştırılarak kovan içerisinde birçok amaca yönelik olarak kullanılmaktadır.
✓ Bal arısı bu maddeyi, polenle ve birtakım bezlerden salgılamış olduğu aktif enzimlerle karıştırmaktadır.
✓ Propolis toplandığı yöreye ve kaynağına bağlı olarak sarı yeşilden koyu kahverengine kadar rengi değişen, yapışkanımsı, zamksı bir maddedir.
✓ Propolisin, ciltte yağlar ve proteinlerle oldukça güçlü etkileşimi olduğundan, insan cildinden çıkması zordur.
✓ Propolis 10ºC’nin altında sert ve kırılgan, 15–25ºC arasında mum kıvamında elastik bir yapı göstermekte, 30–40ºC’de yumuşayıp yapışkan bir durum almakta ve bu durum da özellikle yaz aylarında arıcının çalışmasını güçleştirmektedir. 80ºC’de ise kısmen erimektedir.

Propolisin Kimyasal Yapısı:
Maddeler
Miktarı (%)
Reçine ve Zamksı Maddeler 50
Bitkisel Mumlar 30
Esansiyel Yağlar 10
Polen 5
Organik Bileşikler ve Mineral Maddeler 5
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar