Nektar ve Polenli Bitkiler ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Nektar ve Polenli Bitkiler

✓ Doğada nektar salgılayan bitkiler, kültür bitkileri, doğal olarak yetişen bitkiler ile ağaç ve çalılar olmak üzere üç grupta incelenirler.
✓ Kültür bitkileri grubuna nitelikli bal yapan baklagil yem bitkileri ve Cruciferae familyasına ait türler ile düşük nitelikli bal yapan baklagil yem bitkileri girerler. Bu gruba giren önemli bitki türleri üçgül, yonca, korunga, fiğ, evliya otu, bakla, fasulye, taş yoncası, ayçiçeği, hardal, tütün, aspir ve bunların farklı varyeteleridir. Bu gruptaki bitkilerin çiçeklenme dönemleri bölgesel koşullara ve ekim zamanına göre büyük değişim göstermektedir.
✓ Doğal olarak yetişen bitkiler grubuna giren bitkilerin çoğu nitelikli bal yaptıklarından arıcılıkta büyük bir önem taşırlar. Ballıbaba, ebegümeci, adaçayı, oğulotu, kekik, nane, karabuğday, kazayağı, çançiçeği ve lavanta gibi bitkiler bu gruba girmektedir.
✓ Geniş ölçüde nektar salgılayan ve arıcılık açısından önem taşıyan ağaç ve çalılar grubuna ise badem, şeftali, kayısı, erik, kiraz, akçaağaç, ıhlamur, keçiboynuzu gibi bitkiler girmektedir.
✓ Bunların dışında bal arıları için nektar kaynağı olan salgılar vardır. Bitki öz suları ile beslenen Aphidae ve Coccidae familyası üyelerinden bazı böcekler yararlanamadıkları şekerleri dışarı atarlar. Bitkiler üzerindeki yapışkan görünümü nedeniyle halk dilinde “basura” ve “balçiği” olarak adlandırılan bu nektarlar böceksel kaynaklı nektarları oluştururlar.
✓ Uludağ köknarı üzerinde Cinara pictae ve Batı Anadolu’da çam türleri üzerinde Marchalina hellenica geniş ölçüde nektar oluşturur. Ayrıca gelincik, ıhlamur, devedikeni, gül, söğüt, meşe, kestane, kavak, ladin ve çam türlerinde de basura denen salgı oluşmaktadır.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar