Propolis Kalitesine Etki Eden Faktörler ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Propolis Kalitesine Etki Eden Faktörler

✓ Propolis toplanacak kovanın bulunduğu alan, çevrede çeşitli nedenlerle kullanılan boya, metal malzemeler, propolis toplanmasında kullanılan metal kaşıklar, metal kaplar, çivi ve benzeri maddeler, kullanılan propolis tuzaklarının yapıldığı madde, propolisin depolandığı kaplar ve ortam, propolise ağır metallerin karışmasına neden olmakta ve kalitesine olumsuz etki etmektedir.
✓ Propolisin işlem görmeden kovandan alındığı gibi gelişigüzel kullanılması ya da bilimsel olmayan ortamlarda işlem görmüş gibi pazarlanması, insanlarda fayda yerine sakınca oluşturabilmektedir.
✓ Propolisin kimyasal kompozisyonunda, arıların kullandığı bitkinin resinleri, yapışkanları ve sızıntıları gibi maddelerin çeşitliliği ve arıcılar tarafından kullanılan toplama tekniklerine bağlı olarak örnekten örneğe farklılık gözlenmektedir.
✓ Diğer arı ürünlerinde olduğu gibi propolis üretilecek olan kovanlar da hava kirliliği oluşturan tren yolu, otoyol, fabrika, kirli göl ve derelerden uzak alanlara yerleştirilmelidir.
✓ Kovan iç ve dış cepheleri hiçbir şekilde boyanmamalı, metal malzeme yerine kaliteli plastik ve renksiz malzemeler kullanılmalıdır.
✓ Propolise mum, boya veya diğer parçaların karışması kesinlikle önlenmelidir.
✓ Propolise kısmen bal bulaşmış ise, kovanın yanına bırakılarak arılar tarafından tüketilmesi sağlanmalıdır.
✓ Kovan içinde kullanılacak teller paslanmaz çelik tel olmalı, kovan yapımında çivi vs kullanılmamalıdır.
✓ Toplanan propolis gazete kâğıdı veya herhangi bir basılı kâğıt üzerine konulmamalı, şeffaf, toksik olmayan temiz kaplarda muhafaza edilmeli ve toplandıktan hemen sonra bir soğutucuya konulmalıdır.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar