Polenin Saklanması ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Polenin Saklanması

✓ Polenin hamur haline getirme, şekerle karıştırma gibi pek çok yöntemle saklanması mümkündür. Ancak en kolay saklama yöntemlerinden birisi kurutmadır.
✓ Polen kurutma işlemi özel kurutma dolaplarında yapılabileceği gibi havalandırma sistemi çalışan bir elektrikli fırında 30-35°C’ de 5-6 saat tutularak da kurutma yapılabilmektedir.
✓ Kurutma sonunda polen nem oranı %5-10 düzeyine inmelidir.
✓ Kurutulan polenlere içerisindeki yabancı maddelerden temizlenmesi için elekten geçirilme ve havada üfleyerek temizleme işlemi yapılmalıdır.
✓ Kurutulan polenler cam kavanoza konularak +15 derecenin altında veya buzdolabı koşullarında saklanması gerekmektedir.
✓ Kurutulan polenler önemli düzeyde besin ve sindirilebilme özelliğini kaybettiğinden dolayı en uygun saklama şekli, hasat edilmiş taze polenin buzdolabı poşetleri içerisinde -18 dereceye ayarlanmış derin dondurucuda yaş olarak saklanmasıdır.
✓ Tüketileceği zaman derin dondurucudan çıkarılması ve tüketimi takiben kalan polenin derin dondurucuda tekrar saklanması gerekmektedir.
✓ Çözdürülen polenin ise en geç 5 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
✓ Polenin son kullanma tarihi hasat tarihinden itibaren kurutulmuş polenlerde 1 yıl, derin dondurucuda yaş halde saklanan polenlerde ise 18 aydır.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar