Temel Petek Üretimi ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Temel Petek Üretimi

Ham Balmumu Kalıpları
Ham Balmumu Kalıpları
✓ Temel petek, saf balmumundan özel makinelerle üretilen, yüzeyinde işçi arı gözü basılı altıgenler bulunan standart levhadır.
✓ Depoda toplanan balmumları kırılıp havayla temasları arttırılarak varsa üzerlerindeki kötü kokular fanla çekilerek temizlenmektedir.
✓ Daha sonra eritme kazanına alınan balmumları kaynatılarak, içlerinde bulunabilecek yabancı maddelerin buharlaşma yoluyla temizlenmesi sağlanmaktadır.
✓ Ham balmumları temel peteğe dönüştürülmeden önce Amerikan Yavru Çürüklüğü etmeni başta olmak üzere tüm hastalık etmenlerine karşı 1 atm basınçta, 120°C'de 15 dakika kapalı kazanlarda kaynatılır. Kaynatma işleminden sonra balmumları dinlendirme kazanlarına alınır ve 40 saat bekletilir.
✓ Temel petek üretiminde “sıcak döküm” ve “pres rulo” sistemi olmak üzere iki farklı yöntem uygulanmaktadır.
✓ Sıcak döküm sisteminde eritilen balmumu sıvı halde iken kalıplara dökülerek şekil almaları sağlanır.
✓ Pres rulo sisteminde önceden eritilerek belli kalınlıkta balmumu rulo haline getirilmiş balmumu, soğuk şekilde kalıplar arasından geçirilerek şekil almaları sağlanır.
✓ Her iki sistemde de balmumu levhalar otomatik ayarlı bıçaklarla istenen boyutlarda kesilir ve temel petek olarak çerçevelere takılırlar.
✓ Suni petekler kilo ile satılırlar. Ölçülerine göre sayı değişebileceği gibi, incelik ve kalınlığına göre de kiloya giren sayı değişebilir.
✓ Arıcı ortalama olarak bu sayıyı Dadant çerçevesi olan 27x42 ölçüsü için 8-12, Langstrot kovanı çerçevesi olan 22x42 için ise 12-17 olarak hesaplamalıdır.
Temel Petek Makinesi Çalışırken
Temel Petek Makinesi Çalışırken
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar