Arı Sütü Üretimi ~ ARICILIK

Anlaşılabilir Arıcılık

Arı Sütü Üretimi

✓ Arı sütü üretim süreci, ana arı yetiştiriciliği süreci ile aynı aşamalara sahiptir.
✓ Arı sütü üretimi yapılacak kolonilerde bal veriminde düşüş olacağı için pazar koşulları dikkate alınarak ve sözleşmeli olarak üretim yapılmalıdır.

Anasız Başlatıcı Koloninin Hazırlanması:
✓ 9-10 çerçeve ergin arı populasyonuna sahip koloninin transferden 6-7 gün önce ana arısı 1 çerçeve arısı ile birlikte boş ruşet kovana alınır.
✓ Anasız olarak hazırlanan kolonideki açık gözlü yavrulu petekler alınarak diğer kovanlardaki kapalı yavru içeren peteklerle değiştirilir. Böylece 6-12 günlük yaşta genç işçi arılara sahip koloni elde edilmiş olur.
✓ 5-6 gün sonra başlatıcı kolonide oluşan ana arı gözleri bozulur ve açık yavru bırakılmaz.
✓ Böylece anasız koloniler larva transferinde kullanılabilecek düzeye getirilir.

Larvaların Transferi ve Başlatıcıya Verilmesi:
✓ Damızlık kovana önceden bırakılan ve ana arının yumurtlaması sağlanan boş petek, ana arının yumurtlaması sonrasında 1-2 günlük larva içermiş şekliyle transfer için alınır.
✓ Larva transferi rüzgâr ve doğrudan güneş almayan kapalı bir ortamda yapılmalıdır.
✓ Ortam sıcaklığı 22-28ºC arasında, nispi nem ise %50-55 düzeyinde olmalıdır.
✓ Tıpkı ana arı yetiştiriciliğinde olduğu gibi, larva transfer kaşığı yardımı ile günlük larvalar alınarak dip kısmında sulandırılmış arı sütü bulunan yüksüklere aktarılır.
✓ Larva transferi yapılan ve larvaları taşıyan aşılama çerçevesi başlatıcı anasız koloninin ortasına konulur.
Paylaş:

SİTEDE ARA

Popüler Yazılar

Etiketler

Son Yazılar